CHRISTIAN KVARTS JUL

Clare Salaman og Steven Player

Tirsdag 3. desember kl. 1900, Den Gamle Logen i Oslo
Barokkansk juleball med engelsk 1600-tallsmusikk og norsk folkemusikk

CLARE SALAMAN – nøkkelharpe, fiolin  og ledelse
BENEDICTE MAURSETH – hardingfele
BERIT OPHEIM – sang
IAN HARRISON – zinke, sekkepipe og fløyter
INGEBORG CHRISTOPHERSEN – blokkfløyter
JEAN KELLY – harpe
JOHAN NICOLAI MOHN – blokkfløyter
KJELL TORE INNERVIK – perkusjon
MARI GISKE – bratsj
MARIA INES ZANOVELLO – fiolin
SAM STADLEN – gambe
STEVEN PLAYER – dans og barokkgitar
THOR HARALD JOHNSEN – teorbe

 

Norsk folkemusikk møter engelsk barokkmusikk når Barokkanerne inviterer Benedicte Maurseth og Berit Opheim sammen med et knippe britiske toppmusikere til Barokkansk juleball. Med sang, fløyter, fioliner, harpe, orgel, nøkkelharpe, hardingfele, teorbe, harpe og zinke feirer vi likhetene og forskjellene mellom slåtter og norske folketoner på den ene siden og det de engelske musikerne bragte med seg av sanger og danser til Norden på begynnelsen av 1600-tallet på den andre. Den som binder det hele sammen er den engelske fiolinisten Clare Salaman som i tillegg til å forske på uvanlige barokkinstrumenter er leder for ensemblet The Society of Strange and Ancient Instruments.

Clare Salaman  – har som barokkfiolinist spilt med de store britiske tidligmusikkensemblene, så som The English Concert, Orchestra of the Age of Enlightenment og Acadamy of Ancient Music. Med tiden har arbeidet hennes blitt stadig mer variert. Clare har spilt trekkspill med et moderne dansteaterkompani, vært medlem av Dufay Collective og Ian McMillan Orchestra og har også komponert musikk for teater, ledet prosjekter for Royal Academy of Musicog hatt mange spennende samarbeid med musikere fra ulike musikalske tradisjoner.  Sammen med Benedicte Maurseth og The Society of Strange and Ancient Instruments slapp hun ny CD i desember 2018: «The Longest Night» som tar for seg skandinaviske midtvinters tradisjoner i kombinasjon med blant annet folkemusikk fra de britiske øyer.

Benedicte Maurseth kommer fra Eidfjord i Hardanger og begynte å spille hardingfele da hun var sju år gammel hos mesteren Knut Hamre. Tradisjonsmusikken fra Hardanger er spesialfeltet hennes som hun også har studert ved Ole Bull Akademiet. I de siste årene har hun også arbeidet som sanger, og selv om det er den solistiske musikken som står hjertet hennes nærmest, arbeider hun også med mange av de fremste kunstnerne på tvers av sjangrer, særlig innenfor tidligmusikken, men også mye sammen med forfattere og skuespillere. Hun komponerer egen musikk og har gjort stor suksess med musikken til Andvake på Det Norske Teatret i 2009 og til Morgon og kveld på Nationaltheatret i 2015. Benedicte har gitt ut flere CD-er, og i 2007 ble hun kåret til «Årets unge folkemusiker» av Rikskonsertene og til vinner av INTRO-folk.

Berit Opheim (født 18. juni 1967) er en norsk sanger, kjent fra flere innspillinger med folkemusikk.

Hun er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium (1987–90) og Norges musikkhøgskole (1990–92), og har siden 1992 arbeidet ved Ole Bull-akademiet på Voss, samt hatt engasjement hos NTNU og Norges musikkhøgskole.

Opheim var frontfigur i Orleysa (flere utgivelser), solist i Bergen Domkantori (utgivelse 1990). Opptak av kvedingfra Urnes stavkirke resulterte i hennes debut Eitt steg (NorCD, 1996) som ga Spellemannprisen-nominasjon. Et mangeårig engasjement for historie resulterte i boken Solè mi sela (Ole Bull-akademiet, 1996), en samling tekster fra Voss. Hun har ledet Småkvedarane fra Voss frem til utgivelse (NorCD, 1998) og ellers vært aktiv i Voss Spellemannslag. Ellers har hun medvirket på flere utgivelser med Utla.

Forøvrig har hun vært solist med BIT20 ved flere anledninger, vunnet Landskappleiken, hatt rollen som Månefruva i oppsetningen av Tryllefløyten i folkemusikk-versjon, med Rikskonsertene (2004) og vunnet Gammleng-prisen i klassen folkemusikk i 2003. Med «Sullekoppane» (Ole Hamre og Yngve Ådland) hadde hun flere forestillinger (2005). I trioen «BNB» har hun siden 1998 spilt med fiolinist Nils Økland og Bjørn Kjellemyr bass. De ga ut Ein song for dei utsungne stunder (2L, 2005) med egne komposisjoner.

Hun var solist i bestillingsverket til Dei nynorske festspela 2006, Ny rørsle av Karl Seglem. Hennes andre egne utgivelse er Den blide sol (NorCD, 2007) med organist Sigbjørn Apeland i opptak fra Voss kirke.

Den britiske artisten Steven Player har de siste 20 årene fremført renessanse- og barokkdanser på utallige scener verden rundt. Med sin sprudlende energi og strålende teknikk blåser han liv i dansen og skaper forståelse for rytmikken som berømte komponister hadde som utgangspunkt for musikken de skrev. Både som gitarist og danser samarbeider han med de beste tidligmusikkensemblene. I Norge har han blant annet turnert gjennom flere år med Bjarte Eike og Barokksolistenes «Ale House Sessions»