BAROKKANSK JUL

Tirsdag  10/12 kl. 1930 : RIS KIRKE i Oslo (forhåndssalg billetter)

Kunstnerisk leder og fiolinsolist  CATHERINE MARTIN
Tenor: ANDERS JERKER DAHLIN
Blokkfløytesolist: INGEBORG CHRISTOPHERSEN

533-fitandcrop-262x262

Catherine Martin

 

Barokkanerne inviterer til barokk julekalender med musikk av de store mesterne Vivaldi, Händel, Muffat, Charpentier, Bach og Pachelbel – han med kanonen. Til å lede forventningsfulle førjulsbarokkanere har vi med oss en gammel kjenning, den engelske barokkfiolinisten Catherine Martin (Gabrielli Consort & Players) og som stjerneskudd, den svenske tenoren Anders Jerker Dahlin og den norske unge blokkfløytisten Ingeborg Christophersen. Hun er en av fire unge nominerte til Statoils klassiske musikkstipend i 2013. Han har blant annet samarbeidet med Sir John Eliot Gardiner, Frans Brüggen og Philippe Herrweghe. Med slik musikk og slike musikere vil denne konserten bli som selveste julaftenen for enhver barokkaner.

 

PROGRAM

M. A. Charpentier: Noels

G. F. Händel:
Ouverture, Comfort ye og Ev’ry Valley fra Messias
Gentle air, melodious strains fra Athalia
Waft her angels through the skies fra Jephta
Tune your harps fra Esther

J. Pachelbel: Canon og gigue

A. Vivaldi: Blokkfløytekonsert i C-dur, RV 444

J. S. Bach: Ich traue seiner Gnaden fra kantate 97

G. Muffat: Passacaglia fra Armonico Tributo

 

TIDLIGERE KONSERTER:

BAROKKFEST TELEMANIA!

• Søndag 27. oktober kl. 1900, ARENA I MOSS
• Tirsdag 29. oktober kl. 1900, RICA PARK I SANDEFJORD
• Onsdag 30. oktober kl. 1930, GAMLE LOGEN I OSLO

Leder og fiolinsolist: KATI DEBRETZENI
Obosolist: ALFREDO BERNARDINI
Fløytesolist: TORUN KIRBY TORBO
Blokkfløytesolist: INGEBORG CHRISTOPHERSEN

Få komponister nøt så høy anseelse i sin egen samtid som tyskeren Georg Philipp Telemann (1681-1767) og musikken hans ble distribuert over hele Europa, også til Norge der Mr. de Bertuch, General-Major ved Akershus festning står på listen over subskribentene. Telemanns enorme produktivitet og kreativitet er også i dag en uutømmelig skattekiste til glede for lyttere så vel som for utøvere.

Barokkanerne: Lettere arrangert - versjon 3
Kati Debretzeni

Sammen med barokkfiolinisten Kati Debretzeni (se CV) og barokkoboisten Alfredo Bernardini (se CV) gir Barokkanerne seg i kast med noen av Telemanns fineste verker. Fire konserter står på programmet: en fiolinkonsert, en obokonsert, en for fløyte og fiolin og en for fløyte og blokkfløyte. Vi er så heldige å ha med oss de utmerkede norske musikerne Torun Kirby Torbo (se CV) på traversfløyte og Ingeborg Christophersen (se CV) på blokkfløyte.

Barokkanerne, DNV i Logen - 17 - versjon 2
Torun Kirby Torbo og Ingeborg Christophersen

Det blir også en veldig humoristisk orkestersuite som Telemann kalte ”La Bourse – børsen” som skildrer gleder og sorger for aksjespekulantene ved børsen i Hamburg i 1720. Hvordan gikk det nå med Mississippi-aksjene? Barokkanerne viser deg indeksen.

 

_CMH6036_high_res - versjon 2
Alfredo Bernardini

 

PROGRAM

Konsert i c-moll for obo, strykere og bc, TWV 51:c2
Konsert i B-dur for fiolin, strykere og bc, TWV 51:B1
Konsert i e-moll for fløyte, blokkfløyte, strykere og bc, TWV 52:e3
Konsert i e-moll for fløyte, fiolin, strykere og bc. TWV 52:e1
Suite i B-dur «La Bourse» for 2 oboer, fagott, strykere og bc, TWV 55:B11

 

Barokkanerne består denne gang av øvrige musikere:
fiolin: Karolina Radziej, Maren Elle, Kristin Deeken, Susanne Schwarz, Frauke Heiwolt
bratsj: Mari Giske, Marja Liisa Sandbakken
cello: Mime Brinkmann, Gunnar Hauge
kontrabass: Sonja Sostmann
obo: Johan Nicolai Mohn
fagott: Per Hannisdal
cembalo: Christian Kjos

BAROKK’N RULL

Fredag 30/8 fra kl. 1430 : BOGSTAD GÅRD – 1700-tallet i praksis
Lørdag 31/8 kl. 1200: DRØBAK KIRKE – Sommerkonsertene

Kunstnerisk leder og solist på bl.a. dreielire: Clare Salaman
Hardingfele og sang: Benedicte Maurseth

Benedicte Maurseth

Det er med stor glede og entusiasme vi i Barokkanerne tar steget inn i folkemusikken sammen med den anerkjente hardingfelespilleren Benedicte Maurseth og den allsidige tidligmusikeren Clare Salaman! Med programmet Barokk ‘n Rull lar vi norsk folkemusikk møte engelsk renessansemusikk, og vi leker oss først og fremst med dansemusikken – som kanskje er den musikken i fra det norske fjordlandskap som har mest til felles med den som ble spilt ved det engelske hoff.

IanMcMillanOrchestra-7893

Clare Salaman

Dere skal bl.a. få høre danser fra Playford’s Dancing Master, hardingslåtter med barokkansk vri, musikk av Purcell, barokkanske folketoner og Våren fra De fire årstider av Vivaldi – i et samtidig arrangement for det sjeldne instrumentet dreielire.

Programmet og tilnærmingen til konserten er ikke tilfeldig valgt. I flere hundre år var det sterke handelsforbindelser mellom Hardanger og nordvestkysten av England, noe som viste seg i en felles estetikk i folkemusikken. I dette programmet tar vi forbindelsen et steg videre og utforsker, deler og innlemmer særtrekk fra våre individuelle musikalske baktepper for å kaste nytt lys over velkjent musikk fra Hardanger og England. Den eldste eksisterende hardingfela er fra 1651 som også er året da den første utgaven av musikkboka Playford’s Dancing Master ble gitt ut, så det føles ekstra meningsfylt å bruke musikk fra denne boka i programmet.

Krysningen mellom folkemusikk og kunstmusikk er heller ikke noe nytt fenomen. Med utgangspunkt i Frankrike på 1700-tallet spredte det seg raskt over hele Europa en slags motebølge hvor naturen stod i fokus. Temaene var ofte om hyrder og pastorale landskap, og folkemelodier ble tatt opp i komposisjonene. Folkemusikkinstrumenter ble også brukt til komponert musikk, og det er dette Clare Salaman griper fatt i når hun fremfører Våren fra De fire årstider av Vivaldi for dreielire (hurdy-gurdy) og strykere.

Øvrige barokkanere spiller Barokk’n Rull:
Torun Kirby Torbo, fløyter
Susanne Schwarz, barokkfiolin
Mari Giske, barokkbratsj
Tore Eketorp, gambe
Vegard Lund, gitar og theorbe
Christian Kjos, tangenter
Kjell Tore Innervik, slagverk

LEIPZIG CONNECTIONS

KONSERT MED ENSEMBLE MERIDIANA

Tirsdag 14/5 kl. 1930: BAROKKiOSLO, CAFETEATRET (billetter)
Onsdag 15/5: SENTER FOR TIDLIGMUSIKK TRONDHJEM, KATEDRALSKOLENS FESTSAL

meridiana_jimpoyner_070 - versjon 2

Ensemble Merediana

I 1722 døde Kantoren i Thomaskirken i Leipzig, Johann Kuhnau, og seks personer søkte jobben som hans etterfølger, blandt annet Johann Friedrich Fasch og Georg Philipp Telemann. Myndighetene i Leipzig var på utkikk etter en “berømt mann”. Telemann var dermed øverst på byrådets liste, men da hans arbeidsgiver i Hamburg tilbød en solid lønnsøkning, takket han nei til stillingen i Leipzig. Den nyutpekte kapellmesteren ved hoffet i Zerbst, Fasch, var også en av favorittene til å overta stillingen, men han syntes vel det var litt tidlig å forlate sin nye posten.

Kantorstillingen ble nok en gang utlyst og en av de nye kandidatene var ingen ringere en Johann Sebastian Bach, men denne gangen var det Christoph Graupner som ble tilbudt jobben. Graupner ble ikke løst fra stillingern som kapellmester hos Landgreven av Hessen Darmstadt og matte derfor måtte takke nei. Så ble det til slutt orgelkonsulenten og virtuosen Bach som fikk stillingen. Det var delte meninger i byrådet: “Siden den beste ikke kunne ansettes, så måtte det bli en lengre ned på listen”. Ensemble Meridiana presenterer hele listen. Hvem ville du ansatt?

 

PROGRAM

Georg Philipp Telemann (1681–1767)

Triosonate i a-moll for blokkfløyte, fiolin og continuo fra Esserzicii Musici, Hamburg 1739

Johann Friedrich Fasch (1688–1758)

Sonate à 4 i F-dur for fiolin, viola da gamba, fagott og continuo

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Triosonate i F-dur for for fløyte, fiolin  og continuo, etter orgeltriosonate nr. 5, BWV 529

Christoph Graupner (1683–1760)

utdrag fra partita i F-dur Maius for cembalo fra Monatliche Clavir Früchte, Darmstadt 1722

Georg Philipp Telemann (1681–1767)

Kvartett nr. 6 i e-moll for fiolin, viola da gamba og continuo fra Nouveaux quatours, Paris 1738

 

ENSEMBLE MERIDIANA

Dominique Tinguely blokkfløyte og fagott

Sabine Stoffer fiolin

Tore Eketorp viola da gamba og dessus de viole

Christian Kjos cembalo

Klikk her for ytterligere informasjon om Ensemble Meridiana

 

APOLLO e DAFNE

Philippa Hyde

Søndag 10/2 kl. 1900: MOSS ARENA
Tirsdag 12/2 kl. 1930: BAROKKiOSLO, CAFETEATRET (billetter)

leder og fiolinsolist: Oliver Webber
sopran: Philippa Hyde
baryton: Halvor Festervoll Melien
fløytesolist: Torun Kirby Torbo

PROGRAM:
Georg Friedrich Händel: Apollo og Dafne
Georg Philipp Telemann: Konsert for fløyte og fiolin i e-moll

Krigerhelten Apollo har befridd verden fra Python – udyret som har terrorisert menneskeheten. Ruset på sin seier og suksess blir Apollo selvsikker og utålelig arrogant.  Eros griper inn, skyter forelskelsens pil i ham og sørger samtidig for at Dafne treffes av foraktelsens pil. Hun avviser derfor Apollo i hans stadig mer pågående kurtise. Når han tilslutt mister kontrollen og forgriper seg med makt, forvandles hun til et tre…(!) 

Den storslagne kantaten Apollo og Dafne er et av Händels mest glimrende verker fra hans tid som ung mann i Italia. Det at han senere ble verdens beste operakomponist, kan men høre allerede i denne kantaten. Apollo og Dafne er som en miniopera, og byr på fantastiske øyeblikk vokalt så vel som instrumentalt. Med oss til å gestalte den yppige Apollo og den yndige Dafne har vi den norske barytonen Halvor Festervoll Melien og den engelske sopranen Philippa Hyde. Det blir også virtuose toner fra kveldens konsertmester, den engelske fiolinisten Oliver Webber og fra vår egen travers-spillende Torun Kirby Torbo i en herlig konsert av Händels brevvenn Telemann.

“Silvery voiced, fluent, articulate, agile…she is a pleasure to hear.”
International Record Review, March 2011

Halvor Festervoll Melien

Philippa Hyde har opptrådt med flere av Storbritannias ledende tidligmusikkprofiler og ensembler. Nylig har hun gjestet Kina og Libya i Purcells «Dido og Aeneas» med The Academy of Ancient Music. Hun har samarbeidet med Sir Robert Norrington, Robert King, The Parley of Instruments med Robert Holman, som hun var solist med på CD-en «The Musical London», utgitt på Chaconne i 2010

Halvor Festervoll Melien har, etter studier ved Norges Musikkhøgskole, etablert seg som en av landets mest aktive konsertsangere. Siden 2010 har samarbeid med musikere og dirigenter som Nicolas Kraemer, Fabio Biondi, Robert Howarth, Christoph Spering og Andrew Parrott, bragt ham til konsertscener i Trondhjem, Kristiansand, Hamar og Oslo såvel som Antwerpen, Amsterdam, Brüssel og Roma. Halvor blir også å høre som solist med Oslo Filharmonien, i Bruckners Messe i F-moll under årets Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Barokkanerne består av følgende musikere til denne produksjonen:
fiolin: Oliver Webber, Jørn Halbakken, Ingeborg Fimreite,
Renata Kubala, Susanne Schwarz, Ingrid Økland
bratsj: Mari Giske, Andreas Torgersen
cello: Gunnar Hauge
kontrabass: Einar Schøyen
fløyte: Torun Kirby Torbo
obo: Anna Starr, Johan Nicolai Mohn
fagott: Trond Olaf Larsen
cembalo: Christian Kjos
lutt: Erik Høsøien

BAROKKANERNE STØTTES AV:

image_gallery

BERGESENSTIFTELSEN

ANDERS SVEAAS' ALMENNYTTIGE FOND

image002