Luttorama!

Universitetets Aula, tirsdag 23. november kl 19:00

-intime solostykker, engelske luttsanger, luttkonserter og fullblods operaarier av bl.a. Dowland, Weiss og Vivaldi. 

I vår nye serie «Barokkanske instrumenter» gleder vi oss til å vise fram lutten og Jadran Duncumb. Med seg har han den skotske stjernesopranen Rachel Redmond, kjent fra Händels “Il trionfo”med Barokkanerne i 2019 og den spanske fyrrige fiolinisten Lina Tur Bonet som leder en strykergruppe fra Barokkanerne

Lutt-familien består egentlig av en hel rekke med instrumenter som utviklet seg fra den arabiske ouden som kom med maurerne til den iberiske halvøy på 900-tallet. Luttinstrumentene går tilbake til minst 3100 før kristus, så de er blant de eldste instrumentene overhodet. Fra 1500-tallet og frem til slutten av 1700-tallet var dette blant de mest populære instrumentene, og det finnes tusenvis av bevarte komposisjoner for lutt fra denne epoken. Selv om instrumentet ikke er av de mest lydsterke instrumentene, finnes det solokomposisjoner, akkompagnement til solosanger, kammermusikk og til og med konserter med fullt orkester. Instrumentet ble brukt som orkesterinstrument i hele perioden og til å akkompagnere stemmer og instrumenter i små og store besetninger.

Med denne historiske bakgrunnen har vi gitt den fremmadstormende luttenisten Jadran Duncumb oppgaven med å sette sammen et spennende program som viser det brede spekteret av musikalske muligheter for luttinstrumentene. Resultatet har blitt en vakker konsert med alt fra solo- og ensemblestykker til fullblods operaarier. Som makker har Jadran den eventyrlige sopranen Rachel Redmond som eksellerer i både det intime og i det mer storslåtte operaformatet.

Jadran Duncumb er en engelsk-kroatisk-norsk luttenist oppvokst i Ski. Hans musikerkarriere startet som gitarist i 2008. Som elev ved Barratt Due musikkinstitutt med Vegard Lund som lærer, var han finalist både i NRK Virtuos og i BBC Young Musician of the Year, noe som ledet til debutkonsert i Wigmore Hall. I 2016, etter nesten fire år med utallige timer på lutt, teorbe og barokkgitar med Rolf Lislevand som lærer, tok han diplom cum laude i lutt og basso-continuo ved den statlige musikkhøyskolen i Trossingen, Tyskland. Det samme året vant han førstepris i verdens eneste internasjonale luttkonkurranse, «Maurizio Pratola» i L’Aquila, Italia, noe som førte til hans første internasjonale invitasjoner som luttsolist. I tillegg til å være Barokkanerne faste luttenist, fremfører han hovedsakelig solo og kammermusikk på lutt og historiske gitarer. Hans karakteristiske basso continuo-spill har vært rost av blant andre Diapason for fyldigheten, sensitiviteten og virtuositeten det viser. Som kammermusiker har han gjestet Europas viktigste saler med musikere som Giuliano Carmignola, Lina Tur Bonet, Johannes Pramsohler, Kinga Ujszászi og Giovanni Sollima. Hans første solo-CD kom ut i 2018 på franske Audax Records med musikk fra høybarokken av Sylvius Weiss og Johann Hasse, mens første volum av Bach’s luttmusikk slippes i februar 2021 på samme etikett.

Sopranen Rachel Redmond begynte sin musikalske karriere i juniorkoret til Royal Scottish National Orchestra før hun studerte ved blant annet Guildhall School of Music and Drama. Hun mottok tidlig flere priser, blant annet Florence Veitch Ibler-prisen. Karrieren skjøt fart da hun ble invitert til å synge med ensemblet Jardin de Voix under ledelse av William Christie og Paul Agnew, og debuterte i Lullys opera «Atys».  I dag har hun en omfattende karriere som solist i operaer og oratorier med noen av verdens ledende spesialister på tidligmusikk, som William Christie og Les Arts Florissants, John Butt, Jordi Savall og flere andre . Hun opptrer med ensembler som Dunedin Consort, European Union Baroque Orchestra, Les Arts Florissants, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Glasgow Chamber Orchestra og flere andre. Rachels stemme har blitt beskrevet som både «strålende» og «silkeaktig» av ledende musikkanmeldere i The Times og The New York Times.

Den spanske fiolinisten Lina Tur Bonet  har med en unik musikalitet fått en mangesidig karriere som fiolinist og ensembleleder. Hun lovprises for sin store virtuositet av den internasjonale musikkpressen med kommentarer som “Fiery virtuoso” i The Strad og “True Devil Violinist” fra Bayerische Rundfunk. Repertoaret hennes spenner over mer enn 400 år og blir alltid fremført på tidsriktige instrumenter. Hun konserterer i dag over hele verden med fiolinkonserter som spenner fra Vivaldi til Bartok, med ensembler som Les Musiciens du Louvre, Les Arts Florissants og Mahler Chamber Orchestra, og under ledere som Abbado, Harding, Gardiner, Minkowski, Christie, Currentzis og Gatti. Innspillingene hennes har ofte fokusert på mindre kjente verker av komponister som Vivaldi, Pisendel, Matteis, Reynaldi, Montali og Brunetti, så vel som urfremføringer av nye verker.