FRANSK JUL

Barokkansk jul med hyrdespill av Charpentier

Gamle Aker kirke, 15. desember kl 18 og 20

Mens julen er full av Händels Messias og Bachs Juleoratorium byr Barokkanerne i år på et fransk hyrdespill av Marc-Antoine Charpentier. Musikken er ennå ikke blitt et standardverk for julen , men har likevel åpenbare kvaliteter som skjønnhet og raffinement.  «Pastorale sur la Naissance de Notre Seigneur Jèsus-Christ H. 483» ble skrevet omkring 1684 da Charpentier var ansatt hos hertuginnen Marie de Lorraine hvor han tjenestegjorde i 17 år. Hos hertuginnen skrev Charpentier operaer og musikk til spesielle anledninger på bestilling. Charpentiers julepastorale forteller historien om Jesu fødsel.  I julefortellingen møter vi også hyrdene på marken akkompagnert av myke fløyter som flykter i panikk når engelen åpenbarer seg for dem. De forskjellige rollene i hyrdespillet veksler med instrumentale mellomspill i blokkfløyter og fioliner. Men vi kan allerede nå love en happy ending på det hele – En frelser blir født og folket jubler. 

Den helt spesielt vakre akustikken i Gamle Aker kirke, Barokkanernes vokalensembles homogene klang og Barokkanernes fløyter, fioliner og bassinstrumenter danner en helt spesiell ramme rundt årets julekonsert og du er herved invitert!

Barokkanernes Vokalensemble er det eneste i Norden som består av kun tidligmusikkeksperter og som har som misjon å jobbe systematisk med unge utøvere for å bygge neste generasjon tidligmusikksangere. Kunstnerisk ansvarlig er den internasjonalt anerkjente mezzosopranen Marianne Beate Kielland. Vokalensemblet nyter også godt av de internasjonale topputøverne som Barokkanerne jevnlig samarbeidet med, eksempelvis Alfredo Bernardini, Kristian Bezuidenhout, Rachel Podger og Lars Ulrik Mortensen.