FRANSK JUL

Barokkansk jul med hyrdespill av Charpentier

Gamle Aker kirke, 15. desember kl 18 og 20

Mens julen er full av Händels Messias og Bachs Juleoratorium byr Barokkanerne i år på et fransk hyrdespill av Marc-Antoine Charpentier. Musikken er ennå ikke blitt et standardverk for julen , men har likevel åpenbare kvaliteter som skjønnhet og raffinement.  «Pastorale sur la Naissance de Notre Seigneur Jèsus-Christ H. 483» ble skrevet omkring 1684 da Charpentier var ansatt hos hertuginnen Marie de Lorraine hvor han tjenestegjorde i 17 år. Hos hertuginnen skrev Charpentier operaer og musikk til spesielle anledninger på bestilling. Charpentiers julepastorale forteller historien om Jesu fødsel.  I julefortellingen møter vi også hyrdene på marken akkompagnert av myke fløyter som flykter i panikk når engelen åpenbarer seg for dem. De forskjellige rollene i hyrdespillet veksler med instrumentale mellomspill i blokkfløyter og fioliner. Men vi kan allerede nå love en lykkelig slutt på det hele – En frelser blir født og folket jubler! 

Konsertens andre del består av Suite en trio komponert av Solkongens hoffgambist, Marin Marais. Dette blir en fantastisk anledning til å nyte Alexis Kossenkos fenomenale fløytespill. Vi er veldig glade for at vi kan presentere Kossenko, en av Europas mest ettertraktede fløytister/blokkfløytister og med solid bakgrunn fra tidligmusikk, som konsertens kunstneriske leder.

Barokkanernes Vokalensemble er det eneste i Norden som består av kun tidligmusikkeksperter og som har som misjon å jobbe systematisk med unge utøvere for å bygge neste generasjon tidligmusikksangere. Vokalensemblet nyter også godt av de internasjonale topputøverne som Barokkanerne jevnlig samarbeidet med. Ved denne anledningen blir vokalensemblet utvidet med to franske sangere, i tillegg til Mari Aschehoug, Marianne Beate Kielland, Magnus Løvlie, Halvor F. Melien og Filip Steinsland.

Den helt spesielt vakre akustikken i Gamle Aker kirke, Barokkanernes vokalensembles homogene klang og Barokkanernes fløyter, fioliner og bassinstrumenter danner en helt spesiell ramme rundt årets julekonsert og du er herved invitert!

Kunstnerisk leder er Alexis Kossenko (fr).
Sangere: Jehanna Amzal (fr), Mari Aschehoug, Marianne Beate Kielland, Francois-Nicolas Geslot (fr), Magnus Løvlie, Halvor Festervoll Melien, Filip Steinsland
Musikere: Diana Lee (fr), Renata Kubala, Johan Nicolai Mohn, Gunnar Hauge, Christian Kjos, Jadran Duncumb.

Alexis Kossenko er fransk fløyteekspert og dirigent født i Nice. Han er utdannet ved Conservatoire National Supérieur de Paris og trakterer både moderne fløyte, barokkfløyte og blokkfløyte med like stor virtuositet. Han er førstefløytist i Philharmonic Chamber, the Concert Spirituel, Ensemble Matheus , Gli Angeli Geneva  og Orchestre des Champs-Elysées og er hyppig gjestesolist ved orkestere over hele Europa. Vi gleder oss til at Alexis tar regien på vårt franske julespill!

Alexis Kossenko is a young genius with multiple talents, whose career will lead him wherever he wants. (…) Few conductors are so fascinating to observe, whether it is for its musicians or for us spectators, and yet nothing is a part of a show intended to impress the public.Musical Pointers

Barokkanernes Vokalensemble er det eneste i Norden som består av kun tidligmusikkeksperter og som har som misjon å jobbe systematisk med unge utøvere for å bygge neste generasjon tidligmusikksangere. Kunstnerisk ansvarlig er den internasjonalt anerkjente mezzosopranen Marianne Beate Kielland. Vokalensemblet nyter også godt av de internasjonale topputøverne som Barokkanerne jevnlig samarbeidet med, eksempelvis Alfredo Bernardini, Kristian Bezuidenhout, Rachel Podger og Lars Ulrik Mortensen.