VIVALDI FRA VALDRES

To årstider på hardingfele! Kom og hør før Barokkanerne reiser videre til Montreal Baroque Festival!!

Metodistkirken på Grünerløkka, 13. juni kl 19:00

Ragnhild Hemsing, hardingfele og fiolin

Kinga Ujszàszi, kunstnerisk leder

 

Vivaldi fra Valdres 

Vivaldis Fire årstider fra 1723 er blant musikkhistoriens mest berømte og fremførte verker. Hvordan blir lyden av Vivaldis berømte årstider når den blir spilt på hardingfele filtrert gjennom folkemusikktradisjonen fra Valdres? Dette musikalske eksperimentet får vi besvart gjennom Ragnhild Hemsing og Barokkanernes musikalske samarbeid. Hardingfeletradisjonen i Vadres med sine mange forsiringer, triller, ornamenter og vakre melodier forenes også gjennom det aller viktigste i denne musikken, nemlig sving. Den rytmiske impulsen er like viktig i begge musikkstiler, samtidig som skiftet fra fiolin til hardingfele gir en gylden mulighet til å fortolke denne klassiske musikken på ny. Ved å gi Vivaldis klassiske fiolinkonserter en personlig tvist og elementer av improvisasjon er Ragnhilds mål som solist å blande forene både barokke og folkemusikalske elementer. Nøyaktig hva som vil skje vet vi ikke, men vi er stolte og glade for å kunne samarbeide med en musiker som Ragnhild Hemsing som har beina plantet i både den klassiske musikken og i hardingfeletradisjonen fra Valdres. For å speile barokk-og folkemusikktradisjonen videre fremfører vi også et spesialbestilt verk av den norske komponisten Agnes Ida Pettersen for hardingfele og barokkensemble. Satt sammen med et knippe dansesatser fra 16 og 1700-tallets Italia og Frankrike tror vi dette kan bli en unik konsertopplevelse. Velkommen!

Program:

Marin Marais: Symphonie du sommeil (Acte IIII, Alcyone)

Antonio Vivaldi: „Våren“ fra „De fire årstider“ arrangert for hardingfele og barokkensemble

Agnes Ida Pettersen: Fantasi for hardingfele og Barokkensemble

Dario Castello (c. 1600 – 1658): Sonata Decima 

Biagio Marini (1594 – 1663): Capriccio (arr J. Duncumb)

Norsk folkemusikk for hardingfele solo/Biaggio Marini: Baletto secunda suite:

Entrata grave – Hardingfele solo – Balletto Allegro – Trad. Hardingfele – Gagliarda e corrente

François Couperin (1668 – 1733) : Forlane Rondeau from 4. Concert Royal

Biagio Marini (1594 – 1663): Retirata (fra Balletto secondo),Passacalio

Antonio Vivaldi: „Vinteren“ fra „De fire årstider“ arrangert for hardingfele og barokkensemble

 Ragnhild Hemsing skil seg ut blant dei nye talenta i Noreg som ein uvanleg allsidig artist. Ho har djupe røter i den rike folkemusikktradisjonen i Noreg, og det gjer henne til ein av dei første artistane som på ein vellykka måte smeltar saman typiske trekk ved norsk folkemusikk og klassisk musikk på ein ungdommeleg, frisk og fullt ut moderne måte.

Hemsing har eit stort repertoar med klassiske soloverk for fiolin, og supplerer det med meir uvanlege og kompliserte verk skrivne for hardingfele. Innanfor samtidsmusikk kan nevnast samarbeidet med den norske komponisten Lasse Thoresen og den unge norske koreografen Hallgrim Hansegård. Saman har dei framført «Yr» av Lasse Thoresen, over heile Noreg og på internasjonale scener. I etterkant har Hemsing spela inn dette verket på plate – den første soloplata hennar – på plateselskapet Simax. Denne cd-en og innspelinga hennar av Halvorsens «Fossegrimen» op. 21 for Chandos med Bergen Filharmoniske Orkester og Neeme Järvi fekk framifrå omtale frå kritikarane. Etterpå inviterte Järvi Ragnhild Hemsing til å spela med Estonian National Symphony Orchestra i februar 2012.

Då ho var berre 14, debuterte Hemsing med Bergen Filharmoniske Orkester, der ho framførte Mendelssohns fiolinkonsert. Same år spela ho med Trondheim Symfoniorkester, og året etter vart ho invitert til å spela med Oslo-Filharmonien. Etter det har ho spela med alle dei større norske orkestera.. Ho er ofte solist med orkestre i Europa og USA.

Ragnhild Hemsing har vore gjesteartist ved alle dei store festivalane og konserthusa i Noreg. Ho har òg opptredd på festivalane Cheltenham, Verbier, Bellerive og AlpenKlassik, og spelt recitaler i Wigmore Hall, Kennedy Center i Washington D.C., i Mariinsky Concert Hall, Beethovenfest Bonn, Moravian Autumn i Brno, WDR Köln og Schwetzinger SWR Festspiele.

Hemsing har motteke mange prisar, mellom anna First Prize og European Union Prize under Kocian International Violin Competition. I 2012 fekk ho den prestisjetunge Arve Tellefsens Musikerpris. Etter debuten ved Beethovenfest Bonn 2013 fekk ho den anerkjente prisen Beethoven-ring av foreininga «Borgarar for Beethoven».

Ragnhild Hemsing er ein velkjend artist på norsk radio og tv. Saman med systera Eldbjørg Hemsing spela ho inn ein timelang dokumentar om livet til Ole Bull – eit program som fekk ein EBU-pris.

Saman med systera Eldbjørg, er Ragnhild kunstnerisk leder av Hemsingfestivalen, ein kammermusikkfestival for intime møte med stor musikk i veke 8 i februarmånad kvart år. For meir info om festivalen, sjå www.hemsingfestival.com.

Ho spelar på ein fiolin bygd av Francesco Ruggeri (Cremona, 1694) som er utlånt frå Dextra Musica.

Kinga Ujszàszi  fattet interesse for tidligmusikk som student ved Franz Liszt-akademiet i Budapest. Siden da har hun spilt i flere ledende barokkensembler i Auropa, som The English Concert and the Orchestra of Age of Enlightenment, The Academy of Ancient Music, English Baroque Soloists og the Dunedin Consort. Sin unge alder til tross har hun solid erfaring som kunsterisk leder, for tiden for ensemblet Spiritato.

Jadran Duncumb er merittert itøver på lutt og historisk gitar, med lang erfaring både som solist og kammermusiker. Han spiller i flere ensembler, og har samarbeidet blant annet med  André Lislevand, Lina Tur Bonet, Kinga Ujszaszi, Johannes Pramsohler, Giuliano Carmignola, Giulia Semenzato, og hans pianistbror Emil. Jadran har gitt ut flere CD’er og arbeider også som lærer ved  Scuola Civica di Milano.

Fra januar 2018 har Barokkanerne og Norsk Barokkorkester fusjonert og dannet Barokkanerne (Norwegian Baroque Ensemble). Begge ensemblene ble grunnlagt på slutten av 1980-tallet som de aller første selvstendige profesjonelle barokkorkestrene på originalinstrumenter i Skandinavia. Siden har de vært grunnpilarene i oppbyggingen av et norsk tidligmusikkmiljø med konsertserier i Oslo, turneer i inn- og utland, utallige festivalopptredener, CD-utgivelser og et kontinuerlig arbeid for kompetansehevingen innenfor tidligmusikk blant unge, studenter, amatører og profesjonelle. Barokkanerne samarbeider med ulike fremragende utøvere som kunstneriske ledere og solister som oboisten Alfredo Bernardini, fiolinistene Kati Debretzeni, Enrico Gatti, cembalisten Steven Devine og luttenisten Jadran Duncumb. Til denne produksjonen spiller:

Fiolin: Kinga Ujszaszi, Karolina Radziej

Bratsj: Mari Giske

Cello: Gunnar Hauge

Kontrabass: Fredrik Blikeng

Cembalo: Gunnhild Tønder

Lutt: Jadran Duncumb